Unghesten

Unghesten

1. februar 2023 Af [email protected]

Er det bare mig eller er der noget over ungheste?

 

Det er selvfølgeligt forskelligt fra rytter til rytter. Men det er personligt, det jeg elsker mest ved sporten. De unge heste, dem der først skal lære det hele, og er helt nye til verdenen som ridehest. Hesten på billedet her er min egen, St. Gazelle. Jeg har haft hende siden hun var ca. 1 år. Det var første gang jeg selv skulle tilride min egen hest, så det er for mig nu, en kæmpe gave at have hende. Hun er fantastisk, hun lære stadig, men hun ligesom mig er tålmodig i processen.

 

Vores ungeheste, har jo ikke den mindste ide om hvad vi vil, første gang vi forsøger at vise dem en schenkelvigner eller et changement. De gør deres bedste for os, fordi de kender den glæde der kommer fra deres pilot, når de gør noget rigtigt.

Vores job som rytter på en unghest, er hovedsagligt at give hesten så meget selvtillid som muligt. Vise hesten, at du kan faktisk godt, og du er pisse god.

Hesten gør aldrig noget for at drille os eller irritere os, så hvis vi vælger at fortølle hesten at den er dårlig til hvad den gør, så vil den heller ikke lære noget.

Hvordan opbygger man en unghests selvtillid?

Ja, det er der vel forskellige meninger om. Fra mit perspektiv, vil jeg nok sige at det handler om ros, et stærk bånd mellem hest og rytter, så parterne stoler på hinanden. Med det kommer man langt med en unghest.

Jeg elsker de ungeheste, jeg nyder at være en del af deres opstart på en livslang karriere. At år efter kigge tilbage på videoer af da der var rytter på dem første gang, og se dem nu hvor de skinner på stævnebanerne og er store voksne heste. Det er en gave, at nogle af os har muligheden for at arbejde med ungeheste.

 

Unghesten er bestemt ikke for hver en rytter, og det er også okay. Jeg kan også godt se det sjove i at man arbejder med hesten når den er voksen eller køber en hest der allerede kan det man vil. Men for mig er momenter som disse på billedet med min dengang 2 års hoppe, som nu bliver 6 år. Det er guld værd. At jeg ved alt hun kan nu og alt hun har opnået, er noget mig og hendes har arbejdet os op i mod sammen. Som et hold.

Sødovergårds St. Gazelle